![]() |
Illustrasjon: Jon Hoem / Dall-e |
Forskningsrådet har brukt mer penger enn de har, og for å hente inn overforbruket, har det nye styret besluttet at det ikke skal deles ut midler til fri forskning (Fripro) i 2023, og at noen av utlysningene må justeres ned i en midlertidig periode.
– Det vil gjøre at konkurransen om disse midlene blir hardere, men det vil ikke si at disse konkurransearenaene blir borte. Men det blir åpenbart tøffere i en avgrenset periode, sa Hoel.
– Vi er helt enig i at investering i forskning er en investering for framtiden. Vi skal holde på tildelingsnivået og kjempe for sektoren. Men som i alle andre sektorer i det offentlige, så er vi i en situasjon der vi ikke kan løse alle problemer med vekst, fortsatte han.
Leder i Unio, Ragnhild Lied, var opptatt av at det er ekstra viktig å satse på forskning i krisetider. Siden regjeringen gang på gang har avvist at de kutter i forskningsbevilgningene, gikk hennes spørsmål ut på om regjeringen er villige til å tilbakeføre de såkalte ABE-kuttene (avbyråkratiserings- og effektivisering) under forrige regjering.
ABE-reformen var en upopulær reform, innført av regjeringen Solberg i 2015, og som siden har pålagt offentlige virksomheter å kutte 0,5 – 0,7 prosent årlig.
Nok en gang advarte Hoel mot tøffere tider.
– Selv om det ble høvlet på en uheldig måte gjennom ABE-kutt, har sektoren vokst. Den økonomiske situasjonen i hele samfunnet vil være en helt annen framover, ikke bare i forskning og utdanning. Vi må bruke pengene på en bedre og smartere måte, sa Hoel.
Les hele saken Slik gikk det da statssekretæren ble grillet under Arendalsuka i Forskerforum.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar