tirsdag 15. desember 2020
Julehilsen
torsdag 3. desember 2020
Forslag om aldersgrense 72 år i staten
Foto: Palmer, Alfred T |
– Det er nødvendig at flere står lenger i arbeid for å sikre bærekraften i velferdsstaten. Vi vet også at mange eldre ønsker å jobbe lenger enn de har mulighet til i dag, og ved å heve aldersgrensen til 72 år vil flere få denne muligheten, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.
Les høringsnotatet her. Høringsfristen er 28.februar 2021.
mandag 16. november 2020
Høringsuttalelse – HVLs nye retningslinjer og politikk for immaterielle rettigheter
Illustrasjon: Gerd Altmann |
Forskerforbundet ved HVL er positiv til at regelverket for oppfinnelser som er omfattet av arbeidstakeroppfinnelsesloven tydeliggjøres og bidrar til å sikre en rimelig fordeling mellom oppfinner, fagmiljø og institusjon. De prosedyrer som beskrives i retningslinjene for prosess i disse sakene synes i utgangspunktet ut å være adekvate.
Samtidig er det utfordrende at man i forslaget til IPR-politikken i tilnærmingen ikke skiller tilstrekkelig mellom resultater som omfattes av arbeidstakeroppfinnerloven og andre lovkilder – for eksempel åndsverkloven.
Forskerforbundet mener derfor at teksten i Politikk for sikring og forvaltning av Immaterielle rettigheter (IPR) og Fysisk materiale og Resultater generert ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) som ligger til grunn for utarbeiding av retningslinjer må bearbeides på vesentlige områder, og deretter reformulerer retningslinjene ut fra revidert politikk dokument.
onsdag 4. november 2020
HVLs forvaltning av Immaterielle rettigheter
Foto: pexels |
- Ny IPR-politikk ved NTNU: – Ansatte mister rettighetene til sitt eget undervisningsmateriell
- UiO: Digitale førelesingar: – Det skal gjevast kompensasjon
- De retningslinjene som ble utformet for tidligere HiB
fredag 23. oktober 2020
Foreslår 7 millioner kroner i koronatillegg
– En krise som vi har vært gjennom, og fremdeles er i, kan være krevende på mange måter, det er ikke urimelig å legge vekt på dette inn mot en lønnsforhandling, heter det i sakspapirene.
7 millioner kroner er 0,5 prosent av høyskolens lønnsutgifter.
– Organisasjonene ved HVL skal sende brev til styret der vi støtter forslaget, sier Forskerforbundets tillitsvalgt ved HVL, Kristin Lofthus Hope. Hun mener også det er en god anerkjennelse av den ekstra innsatsen de ansatte har gjort i en svært vanskelig periode.
mandag 19. oktober 2020
Lønnsoppgjøret i staten, UNIO
Frontfaget fikk en ramme på 1,7% noe som ble retningsgivende for øvrige oppgjørene. I realiteten blir lønstillegget på 0,44 (fra lønnstrinn 64) eller 0,54 (lønstrinn 47-63) gitt at en ser 2019 og 2020 i sammenheng. Dermed er 1,2 % av de 1,7% allerede fordelt på ulike lønnsøkninger siden oppgjøret i fjor.
UNIO, vår hovedsammenslutning, har lagt vekt på å ta samfunnsansvar i en vanskelig situasjon for norsk økonomi og arbeidsliv.
Les gjerne om hva lønnsoppgjøret vil ha å si for deg: https://www.forskerforum.no/dette-betyr-lonnsoppgjoret-for-deg/
tirsdag 6. oktober 2020
Forskningspolitisk seminar 2020
Forskningsinstitusjonene er blitt stadig større. Og stadig likere. Ofte står de i et krysspress mellom politisk styring, regionale behov, næringsinteresser og faglig autonomi. Nå har Kunnskapsdepartementet varslet en stortingsmelding om hvordan akademia skal styres. Andre har tatt til orde for en tillitsreform i hele offentlig sektor. Vi tar debatten: Hvem skal styre forskningen, og hvor går grensene for styring?
- Hva slags finansiering og styring gir best forskningskvalitet?
- Hva skjedde med høyskoleoppdraget?
- Skjer det en direktoratisering av kunnskapssektoren?
- Er akademisk frihet og universitetsdemokrati mer enn avleggse privilegier og tåpelig nostalgi?
- Er det noe galt med konkurranseutsetting, resultat- og målstyring i offentlig sektor, og hva er eventuelt alternativet?
Program (pdf)
Påmelding (frist 5. november)
Faktaark om opphavsrett
Forskerforbundets faktaark om opphavsrett
Den som har skapt digitalt undervisningsmateriale har frembrakt et åndsverk og har opphavsrett til dette. Institusjonen vil imidlertid ha en begrenset bruksrett til slikt materiale, for eksempel til å gjøre undervisningsmateriale tilgjengelig for studentene i tilknytning til den konkrete undervisningen. Bruk utenfor dette, for eksempel gjenbruk i senere semestre eller på andre undervisningssteder, forutsetter derimot samtykke fra opphaver.
Institusjonene kan også ha produsentrettigheter til lyd- og filmopptak av undervisning, og bruk av slike opptak forutsetter da samtykke både fra institusjonen og underviser som opphaver.
Les mer
- Forskerforbundets notat om opphavsrett ved Olav Torvund (UiO, 2019)
- Opphavsrettslige problemstillinger ved digitalisering av undervisning ved universiteter oghøyskoler av Torger Kielland (UiB, 2018)
tirsdag 29. september 2020
Veileder for kompetanseutvikling – Teknisk, administrative stillinger
TAP innen forskning og høyere utdanning er kunnskapsarbeidere som skal kunne utvikle sin kompetanse i tråd med personlige ønsker og de behov som eksisterer i virksomheten. En forutsetning er at virksomheten anerkjenner kompetansen i stilling, evaluerer den for videre karriereutvikling og verdsetter den i lønnspolitikken.
«Veileder til kompetanseutvikling» (PDF) er en veileder til hvordan det er mulig å bruke kompetanseutvikling for å utvikle seg i stilling, og legge til rette for karriere- og lønnsutvikling.
søndag 5. juli 2020
God sommar frå Forskerforbundet ved HVL!
onsdag 3. juni 2020
Høringsuttalelse – Ny lov om universiteter og høyskoler
Oppsummering av forbundets viktigste punkter i høringsinnspillet:
- Forskerforbundet gir tilslutning til innstramningen i bruken av postdoktorstillingen, men ber samtidig om en grundig gjennomgang av ansettelsesforskriften for stipendiater, postdoktorer og vitenskapelig assistenter, hvor særlig ansettelsesvilkårene for postdoktorer er uklare.
- Adgangen til midlertidig ansettelse som vikar for vitenskapelig ansatt som er valgt eller åremålsansatt som leder må begrenses til én periode.
- Adgangen til åremål for stillinger hvor skapende eller utøvende kunstnerisk kompetanse inngår som et vesentlig element i kompetansekravet må begrenses.
- Forskerforbundet er positive til at akademisk frihet styrkes i loven.
- Forskerforbundet mener det er nødvendig å sikre medvirkning for ansatte gjennom å lovfeste kollegiale organ og opprettholde muligheten for at valgt rektor er leder for universitetsstyret.
- Ikke lovfeste nye oppgaver uten tilførsel av nye ressurser. Alternativt må Kunnskapsdepartementet og Stortinget kutte i andre oppgaver. Forskerforbundets støtte til to-sensorordningen må ses i lys av dette.
torsdag 28. mai 2020
Ukas tillitsvalgt: Kristin Lofthus Hope, HVL
Byggeplassen utenfor K2 i Bergen – på flere måter et bilde på (bygge)prosesser ved HVL |
Kristin får blant annet spørsmål om hva medlemmer tenker om å arbeide i åpne kontorlandskap.
– Det er ikke tvil om at store og åpne kontorlandskap er en stor bekymring for mange. Vi har medlemmer som jobber på mange ulike måter, men vi har alle behov for å ha en arbeidsplass der vi kan få mulighet til å gjøre konsentrasjonsarbeid. Konseptet med aktivitetsbaserte arbeidsplasser som skal spare areal, ble besluttet av HVL-ledelsen uten diskusjon med ansatte og organisasjonene. Svært mange er bekymret for hvordan dette vil påvirke deres evne til å utføre arbeidet. Nå blir ikke aktivitetsbaserte arbeidsplasser innført ved åpningen av vårt nye flotte bygg på grunn av smittevernregler, men utsatt til «postkorona». Det kan stilles spørsmål ved om akademisk arbeid er forenlig med denne måten å organisere arbeidet på.
Intervjuet avsluttes med noe av det som gjøre det kjekt å jobbe ved HVL.
– Jeg har kjekke og dyktige kollegaer som støtter hverandre. Latteren er ikke langt unna selv i en krevende tid med mange omlegginger i en fusjonsprosess. Samtidig er det å arbeide sammen med studenter om fag både utviklende og engasjerende. Vi er en høyskole i rask utvikling, og det er spennende og utfordrende å være med på denne reisen!
Dialogmøte om Universitetsprosjektet
- Hva betyr en profesjons- og arbeidslivsretta profil i praksis?
- Hva innebærer denne profilen for den enkelte ansatte (utdanning, forskning og/eller administrasjon)?
- Hvilken kompetanse må et arbeidslivsretta universitet ha?
søndag 17. mai 2020
Virus i kontorlandskapet kan endre arbeidslivet
Solberg tror at det blir mindre «free seating» da det er en stor smittekilde å dele pult med andre. Aftenposten viser til DNB, som vanligvis ikke har faste plasser. Men nå, under koronapandemien, er færre på jobb og alle har faste plasser gjennom uken.
tirsdag 5. mai 2020
«Hjernekraftprisen 2020»
Formålet med prisen er å synliggjøre hvilken rolle forsknings- og utviklingsarbeid har i samfunnet vårt og hvilken viktig jobb våre medlemmer gjør på mange områder. Bidraget skal være en fortelling om hvorfor forskning og utviklingsarbeid (FoU) er viktig og hvilken betydning det har for samfunnet.
Hjernekraftprisen skal bidra til å etablere en større forståelse for satsing på FoU og kunnskap som viktige investeringer for framtida, og løfte betydningen av dette arbeidet for fremtidens velferd, nærings- og samfunnsutvikling, lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
Alle medlemmer av Forskerforbundet kan sende inn bidrag, uavhengig av stilling og arbeidssted. Bidrag kan formuleres i ulike sjangre og medier, enten det er i form av en kronikk, et essay, en film, en utstilling eller andre måter å presentere budskapet om betydningen av FoU-aktivitet på. Bidraget bør kommunisere godt til et allment publikum.
Prisen er på til sammen 200 000 kroner, og fordeles på én eller flere vinnere. En jury bestående av Tora Aasland (tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister), Andreas Tjernshaugen (forfatter og redaktør i Store norske leksikon), sittende leder i Norsk studentorganisasjon og Guro Elisabeth Lind (leder i Forskerforbundet), kårer en eller flere vinnere av Hjernekraftprisen ut fra en vurdering av hvilket bidrag som har best kvalitet og formidlingsevne.
Du kan lese mer om tidligere tildelinger av Hjernekraftprisen her.
Prisen deles ut på Forskerforbundets forskningspolitiske seminar 10. november 2020, eller alternativ arena dersom seminaret ikke kan gjennomføres som vanlig. Prisvinnerne blir kunngjort på Forskerforbundets nettsider.
lørdag 2. mai 2020
Forskning må vurderes på nye måter
Originalbilde: ErAnger |
Idag vurderes forskningens kvalitet i for stor grad ut fra hvor den er publisert. Publisering i tidsskrifter med høy såkalt impaktfaktor (IF) blir gjerne brukt som mål på kvalitet. Vi må utvikle vurderingsformer der forskningens innhold og ikke hvor den er publisert er det avgjørende.
onsdag 29. april 2020
Regjeringen lager forskerstrategi
"Faglig påfyll" – Illustrasjon: j4p4n |
Regjeringen ved Kunnskapsdepartementet varsler en strategi for forskerrekruttering og karriereveier i forskning og høyere utdanning.
– For å svare på de store utfordringene fremover er vi helt avhengig av kloke hoder og forskning i verdenstoppen som kan utvikle nye løsninger. Derfor skal vi lage en strategi for hvordan vi skal lykkes enda bedre med å tiltrekke oss, utvikle og holde på talentene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Forskerforbundet har tidligere utarbeidet kunnskapsnotatet «Kampen om talentene», som oppsummerer utfordringene knyttet til rekruttering til forskeryrket.
Se også sak i Forskerforum.
tirsdag 24. mars 2020
Koronavirus: Arbeidstakers rettigheter
Illustrasjon: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAMS |
Koronaviruset reiser mange arbeidsrettslige spørsmål. De fleste er allerede regulert i lov- og avtaleverk. Samtidig viser utviklingen at det er behov for endringer og presiseringer innenfor gjeldende regelverk.
onsdag 18. mars 2020
Utsatt årsmøte
Difor vel lokallaget å utsetje årsmøtet som skulle ha vore gjennomført torsdag 19. mars.
Forskerforbundet ved HVL skulle også ha invitert til eit OU seminar 5-6 mai, men dette utset/avlyser me.
Det er viktig å halda seg oppdatert på informasjon og retningslinjer som ligg ute på HVL si samleside på Vestibylen.
Forskerforbundet har også laga til ei informasjonsside.
Ta også ei runde på min side på Forskerforbundet.no – sjekk at dine opplysingar stemmer. Viktig å kunne nå dykk i denne situasjonen.
onsdag 4. mars 2020
Årsmøte Forskerforbundet HVL 19. mars 2020
Årsmøtet er som en fyrlykt: et fast holdepunkt, som også viser vei videre. Originalbilde: SIWR |
Forskerforbundet ved HVL inviterer til årsmøte i lokallaget 19. mars kl. 14.15 (felles videokonferansemøte på dei ulike campus)
Møt opp her:
- Bergen: F228 (Kronstad)
- Stord: BIB107, BIB107-styrerom
- Haugesund: HGSD 2086, v/studentkaféen
- Sogndal: Stad i Høgskulebygget (2.etg)
- Førde: Informasjon kjem
Kan du ikkje delta fysisk, du kan følgje møtet om du limer lenka under inn i søkefeltet i Skype: sjå informasjon i utsendt epost.
fredag 21. februar 2020
Følgeevaluering av Høgskulen på Vestlandet : Sluttrapport
Hovedresultatene av evalueringen viser at:
- Fusjonsprosessen har vært langvarig og kompleks. Den nye organisasjonen har
kun i liten grad hatt tid til å sette seg i løpet av evalueringsperioden. Den faglige
omorganiseringen har vært omfattende, og de fleste enhetene finnes nå på tvers
av geografiske avstander. Selv om en betydelig større organisasjon nødvendigvis
må få lengre vertikale linjer og en høyere grad av formalisering, beskriver de ansatte organisasjonen som mer topptung, byråkratisk og tungrodd. Samtidig mener mange at relasjonene til nærmeste leder er gode.
- Forsinkelsene i den administrative omorganiseringen har økt følelsen av uklarhet, og de faglig ansatte rapporterer om en større avstand til administrasjonen.
Det er mange som mener at det ikke er godt samsvar mellom faglig og administrativ organisering. Noe av dette kan trolig kobles til at den administrative organiseringen ikke har hatt tid til å sette seg.
- De ansatte i organisasjonen er endringstrøtte, og organisasjonen preges av at den framstår som utydelig for de ansatte, og som resultat bruker de ansatte lang tid på å finne ut hvem som er ansvarlig for hva. Høyt endringstempo har også svekket mulighetene for medvirkning.
Den formelle organiseringen er fortsatt svært ny. Rapporten framhever at nye store strukturelle endringer på nåværende tidspunkt trolig vil bidra til fortsatt uro i organisasjonen. Dermed bør oppmerksomheten heller rettes mot mindre justeringer samt uformelle aspekter ved organiseringen og arbeid med organisasjonskulturen.
Konkrete anbefalinger handler om:
- vurdere vertikale styringslinjer, delegering av oppgaver og stimulering av lokalt engasjement;
- for mer koordinering av kommunikasjon i organisasjonen;
- behov for å jobbe videre med administrativ organisering
– herunder integrasjonen i administrasjonen, men også mellom administrasjonen og den faglige virksomheten; - oppmerksomhet knyttet til balansen mellom standardisering og lokale tilpasninger;
- styrke strategisk dimensjon i ledelsespraksis, og gi ledelsesopplæring til alle nye ledere;
- strategisk handlingsrom på fakultetsnivå.
- arbeid om felles identitet i organisasjonen, hva betyr det egentlig å være en institusjon på tvers av fem studiesteder;
- dialog i organisasjonen, herunder om universitetsambisjonen og hva det betyr i praksis for de enkelte studiested og ansatte;
lørdag 15. februar 2020
Utredning om ny lov om universiteter og høyskoler
- Khronos oppsummering av de viktigste forslagene til Aune-utvalget
Les dokumentet
onsdag 15. januar 2020
Årsmøte FF-FLKI, 17. februar
Vi ønsker velkommen til årsmøte i klubben 17 februar kl 12.15 – ca. 14.00 (kan avkortes hvis vi blir raskt ferdig)
- Bergen: F228
- Stord: BIB107
- Sogndal: Idun 1
Vi strømmer live mellom campusene som vanlig.
Hovedtillitsvalgt Kristin Lofthus Hope kommer, vi skal gjennomgå årsmeldingen og gjennomføre valg!
fredag 10. januar 2020
Årsrapport 2019 – Forskerforbundet sentralt
torsdag 9. januar 2020
Kristin Lofthus Hope ny, konstituert leder
Originalbilde: Anders Beer Wilse |
tirsdag 7. januar 2020
Små studiesteder under press
Bjelle påpeker at i kjølvannet av strukturreformen har man sett en sterkere vektlegging av fagutvikling på institusjonene, ofte på bekostning av studiestedene.
— Vi finner ingen personer i ledelsen som har ansvar for å passe på studiestedene og deres utvikling. Både faglig og administrativt er institusjonene organisert etter fag og ikke geografi. Dermed mister man en dimensjon som tidligere har vært vesentlig for både lærestedene, men ikke minst for de lokale samfunnene de hører til, sier Bjelle til Khrono.
«Rettighets- og lisensspørsmål ved åpen publisering»
Bakgrunnen for oppdraget er regjeringens nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler og Forskningsrådets tilslutning til det internasjonale initiativet Plan S.
– Dette er en juridisk utredning som omfatter saksforhold knyttet til bruk av Creative Commons-lisenser, først og fremst forholdet til norsk opphavsrett, bruk av forskningsartikler i kommersiell sammenheng og i hvilken grad endringer av verket bør tillates. Utredningen vil ikke bli sendt på egen høring, men Unit ønsker innspill og vil invitere til et møte om det videre arbeidet med åpen tilgang over nyttår, sier seniorrådgiver Lars Wenaas i Unit.